29 december 2009
カステラ Castella
02 december 2009
17 november 2009
豚の生姜焼き Buta no shouga-yaki
Buta no shouga-yaki är stekt fläsk med riven ingefära. Buta betyder fläsk, shouga betyder ingefära och yaki betyder grilla eller steka. Det är väldigt enkelt att tillaga och är gott! I många recept skrivs att tunnt skivat fläsk marineras först men jag stekar köttet först litegrann, sedan häller jag såsen (riven ingefära, socker, mirin, sake och sojasås) i stekpannan. När köttet och såsen blandas väl är det redan färdigt.
03 november 2009
味噌 Miso
Miso är en sorts sojaprodukt som tillverkas genom att fermentera kokta sojabönor, salt och koji i mellan sex månader och fem år. Det finns många olika typer av miso: röd, vit, mörkare - ju längre jäsning, desto mörkare miso - med korn, ris, regionala miso. Dessutom kan man göra miso hemma också. Förutom att använa miso till soppa, används den för att tillsätta smaker i många rätter.
20 oktober 2009
おひたし Ohitashi
04 oktober 2009
おはぎ Ohagi
Ohagi är en maträtt som görs av mochigome (klibbigt ris) och rundkornigt ris och azuki bönor. Ohagi äts oftast vid higan. Det kallas normalt "ohagi" vid higan på hösten och "botamochi" på våren. Namnet ohagi kommer från en blomma som heter hagi och botamochi från botan (pion).
Bilderna visar ohagi som är täckt med azuki bönpasta, an, men det finns ohagi med svart sesam och kinako (sojamjöl) i stället för an. Jag har hittat hur man gör ohagi på Youtube.
23 september 2009
ひじき Hijiki
04 september 2009
ぬた Nuta
19 augusti 2009
そぼろご飯 Soboro gohan
09 augusti 2009
八ツ橋 Yatsuhashi
Yatsuhashi är en japansk konfekt från Kyoto. Den finns dels i en hård variant med kexliknande konsistens, dels i en mjuk variant som visas här på bilderna. Traditionellt görs den mjuka varianten av ris, socker och kanel och innehåller an. På bilden ovan visas närmast yatsuhashi med kanel. Bakom visas yatsuhashi med macha te.
26 juli 2009
糠漬け Nukazuke
30 juni 2009
冷やし中華 Hiyashi Chuuka
10 juni 2009
うどん Udon
Färdig mentsuyu (oftast i flaska) finns att köpa men man kan göra det själv om man har dashi, mirin och sojasås. "Men" betyder i det här sammanhanget nudel och "mentsuyu" används till soba, somen, hiyamugi och tempura m.m.
Det är bäst att sörpla (!) när man äter udon precis som när man äter soba och ramen. Annars låter det som att det inte är så gott.
29 maj 2009
なめこ Nameko
16 maj 2009
切干大根 Kiriboshi daikon
Kiriboshi Daikon är strimlad och torkad rättika. Det finns olika tjocklek och längd och bilden ovan visar kiriboshi daikon som är ganska tjock och lång. Kiriboshi daikon innehåller mycket fiber och kalcium.
Det finns olika rätter med kiriboshi daikon men sjuden kiriboshi daikon är nog populärast. Jag använde enbart strimlad aburaage och morot men med hoshi shiitake är också gott. Först fräsar man morot lätt och kiriboshi daikon i en kastrull med vanlig matolja eller sesamolja. Sedan läggs aburaage i och man häller på vatten, socker och dashi no moto och låter sjuda ca 5 minuter. Sedan häller man på lite sojasås och låter sjuda ytterligare 10 minuter.
06 maj 2009
コロッケ Korokke
Man formar först korokke ovalt eller ca 3 cm i diameter 6 cm lång, sedan pudrar man med lite mjöl, doppar i ägg och pudrar med panko (som ströbröd). Sedan friterar man korokke i matolja eller ister. Här visar hur man gör både potatisbaserad och béchamelsåsbaserad korokke.
21 april 2009
カレー Karē
12 april 2009
お茶漬け Ochaduke
Ochaduke (Ochazuke) är en enkel rätt som görs genom att man häller oftast hett grönt te, het dashi eller hett vatten över ris och lägger till olika topping, såsom umeboshi, grillad lax, wasabi m.m. Ochaduke är en rätt som funnits mycket länge i Japan. Idag är det en snabbrätt som man äter t.ex. efter att ha druckit alkohol. Det finns bl.a. "snabb-Ochaduke-topping" att köpa på påse. Ochaduke görs ofta hemma men det finns även speciella restauranger som serverar enbart Ochaduke. Man kan ofta också beställa Ochaduke på Izakaya. Bilden ovan visar Ochaduke med umeboshi, konbu och yuzukoshou.
02 april 2009
きんぴらごぼう Kinpira gobou
25 mars 2009
錦糸玉子 Kinshitamago
Kinshi tamago är fint skuren tunn omelett. Bara tunn omelett kallas usuyaki tamago (på japanska betyder "tamago" ägg).
Eftersom kinshi tamago är mycket tunna och smala, undrar folk, som inte har sett dem tidigare, om de är papper eller något liknande. Usuyaki tamago används för t.ex. Chakin zushi (en sorts sushi) eller omurice. Kinshi tamago används för t.ex. chirashizushi eller hiyashi chuka.
15 mars 2009
菜の花 Nanohana
07 mars 2009
ちらし寿司 Chirashizushi
Den andra typen av chirashizushi kan också kallas Gomokuzushi, Gomokuchirasi eller Barazushi. Jag tänkte skriva lite mer om denna sort chirashizusi. Den görs oftast hemma vid Hinamatsuri den tredje mars eller något annat speciellt tillfälle. Vilka ingredienser man använder är upp till var och en. Man kan även köpa färdiga grönsaker som bara blandas i ris.
Jag använde hoshi shiitake, morot och bambu till riset. Grönsakerna sjuds med ca 2 msk soja, 2 msk mirin och 2 msk socker tillsammans med det vatten som tidigare använts för att blöta hoshi shiitake (tills det att vätskan försvann). Man kan koka grönsakerna tillsammans med ris också.
Sedan blandas sushivinäger (risvinäger och socker och salt) i riset, samt grönsaker.
Slutligen dekorerar man riset med vad man vill. Bilden ovan visar finskuren nori, finskuret ägg och lätt kokta sockerärtor. Jag använde den här gången dessutom regnbågsrom och inlagd ingefära, även om lotusrot och räkor skulle ha varit mycket finare... Vid senare tillfälle kommer jag att skriva mer om finskuret ägg, kinshitamago.
01 mars 2009
干し椎茸 Hoshi Shiitake
Hoshigaki och Hoshi imo... här är ett annat exempel på en torkad japansk matvara, hoshi shiitake. Eftersom shiitake säljs på många livsmedelsaffärer i Sverige har ni kanske redan provat den tidigare. Hoshi shiitake är torkad shiitake och det säljs på de flesta asiatiska livsmedelsaffärer också.
Hoshi shiitake har mer smak och doft än färsk shiitake. Eftersom man får bra buljong från hoshi shiitake används det oftast till nimono eller tsukudani. För att använda hoshi shiitake, läggs de i vatten tills de blir mjuka. Tiden beror på tjocklek.
Bilden ovan visar hoshi shiitake som blötts i ca en timme. Vattnet används sedan för att sjuda hoshi shiitake.
24 februari 2009
干し芋 Hoshi imo
16 februari 2009
干し柿 Hoshigaki
För hoshigaki används en sorts kaki som är sträv och innehåller tannin. Denna sorts kaki kallas sibugaki. Genom att torka shibugaki blir det mycket sött och man känner ingen strävhet. Frukterna skalas och torkas hängande under flera veckor tills det bildas vita sockerprickar på ytan.
Det finns en annan sorts torkade kaki som kallas ”anpogaki”. Anpogaki är mjukare och saftigare. Det bildas inte vita prickar som på hoshigaki och anpogakis färg är orange, medan hoshigaki kan vara brunaktig.
Här visas hängande kaki under torkningen och denna sida visar hur man gör.
01 februari 2009
煮物 Nimono
Nimono i form av fuki (en sorts japansk rabarb) och aburaage.
23 januari 2009
オムライス Omurice
På restauranger i Japan är det inte ovanligt att kockarna arbetar synligt för restauranggästerna. Denna restaurang, som serverar yoshoku, heter Sakurai och ligger i Tokyo.