03 januari 2007

御節 Osechi


På nyårsafton i Japan ätar man soba och på nyårsdagen osechi och mochi i soppa som kallas zouni. Osechi är som julbord, det består av många olika rätter av grönsaker, fisk, ärtor m.m. Oftast läggs alla rätter upp i en ask/låda i lack (jubako).

För att göra en komplett osechi krävs många olika ingredienser och det tar tid. Det är dock inte så komplicerat. Det finns självklart också att köpa komplett i låda på restaurang eller varuhus. Man kan också köpa färdiga rätter på livsmedelsbutiker.

I Sverige är det inte så lätt att få tag på alla ingredienser så jag lagade det här året ”kuromame” (svarta bönor) och ”namasu” (lätt inlagd rättika och morot) som är några osechi- rätter.


Kuromame kokas med mycket socker, rätt så mycket sojasås och lite salt. För att koka mjukt tilläggs bikarbonat och för att få fin svart färg kokas allt tillsammans med en järnspik. Kuromame kokas på lågvärme, med locket på, i ca 5 timmar.



Namasu är väldigt fräsch och enkel att göra. Strimla rättika och morot smalt och salta dem och låt sedan stå. Krama ur vattnet och lägg rättika och morot i vinäger samt lite socker och salt. I vanliga fall tilläggs en sorts citrusfrukt som heter yuzu (kan stavas yuzo i Sverige) men jag provade med citron i stället. Det blev inte samma doft och smak men det var lika fräscht och gott!



Rättika är en sorts lång tjock rotfrukt med vitt skal. Den kan ätas både rå och kokad. Riven rättika passar utmärkt till grillad fisk. Jag hittade rättika på ICA. Den ser ut som ovan.

Jag har hittat recept på osechi på engelska. Jag hittade även en fin hemsida som visar typisk nyårsdekoration i Japan. Det är tyvärr bara på japanska men den här hemsidan, shitsurai, visar även kultur och dekoration för varje evenemang vid olika årstider.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jätte trevlig blogg!

Hittade den när jag tittade igenom vad som fanns skrivet om yuzu på svenska. Vi skrev nyligen en artikel om denna aromatiskt doftande citrusfrukt i vår nättidning.

Jag lade till länken till vår yuzu artikel i web-page. Kanske skulle en länk till vår yuzu-artikel passa i din bloggpostning? Så kan läsarna hitta mer information om yuzu på svenska.

Jag gjorde en länk till din blogg från yuzuartikeln. Tyckte det var häftigt med en blogg om det japanska köket som jag själv gillar skarpt!

Lycka till med matlagningen och bloggen!

Vänliga hälsningar
Hans
hans at nyfikenvital.org

Japanskmat sa...

Tack så mycket!
Nu har jag länkat till er sida från min artikel.