19 december 2006

小豆 Azuki


Azuki är en sorts bönor. Häromdagen hittade jag azukibönor på ICA bland andra bönor. Sojabönor äts oftast salt men azuki äts alltid sött förutom ”sekihan” (betyder rött ris och det görs av mochigome och azukibönor) som äts vid ett speciellt tillfälle. Det känns kanske originellt att äta söta bönor men det är väldigt vanligt i Japan.Azukibönor är en av de viktigaste ingredienserna i japansk konfekt, Wagashi (det finns bra förklaringar om wagashi på hemsida av Toraya som är ett känt konditori i Japan - hemsidan visar även de vackra konfekterna).
i
Bönorna kokas med socker tills de blir mjuka. Det finns viss konfekt där bönans form behålls men oftast används bönpasta, som kallas an. Bilderna ovan visar "sarashi an" (pulverform, vänster) och färdig "koshi an" (slät bönpasta, höger).


Japanska kaféer serverar varma konfekter på vintern och kalla på sommaren. Söt azukibönsoppa med mochi, som kallas oshiruko eller "zenzai" (visas ovan), äts på vintern. Bilden visar färdiggjord zenzai som säljs på livsmedelsbutiker men det är lätt att göra hemma från azukibönor.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej
Jag frågade din man om bloggande(varför och hur) och han tipsade mig att titta in på din blogg. Jag vet lite mer nu än innan.
Tack