19 augusti 2009

そぼろご飯 Soboro gohan


Soboro görs genom att steka och sjuda köttfärs (oftast av fläsk eller kyckling), räkor, fisk eller ägg, tills de blir små och vätskan är borta. Köttfärsen kryddas med soja, socker, mirin, sake medan räkor, fisk och ägg oftast kryddas med salt i stället för soja.

Till soboro gohan används köttfärs eller räkor eller fisk och ägg och socker ärtor eller grönärtor och det kallas också sanshoku gohan ("trikolor"-ris). Eftersom det är gott även om soboro gohan blir kallt är det populärt som matlåda också.

Jag använde blandfärs men här visas hur man tillagar med kycklingfärs. Det är lätt att få tag på ingredienser så prova!

4 kommentarer:

Celina sa...

Hej.
Vad fint och gott det ser ut.

Jag är verkligen väldigt intresserad av allting om Japanska kultur.

I det här maträtten, är fisken och räckor i äggen?

Äter man detta med ris eller som det är bara?

Är det som husmanskost i Japan?

Tack. Din blog är verkligen fin.

Japanskmat sa...

Hej Celina,

Tack! Jag använde enbart ägg, kött och grönärtor, ingen fisk eller räka.

Det syns inte på bilden, men det finns ris under i skålen.

Soboro gohan är kanske inte typisk husmanskost men det äts nog ganska mycket.

nils sa...

Hejsan hoppsan, här kommer mina tankar och erfarenheter av denna enkla men ack så fantastiska maträtt.

Standarden är som du skrev kycklingfärs, men vanlig blandfärs eller nötfärs är godare skulle jag påstå.

Man köper ofta denna maträtt som eki-ben, alltså matlåda på tåg. Men laga den hemma, rikligt kryddad är det godaste, varmt ska det vara tycker jag också. Glöm inte dashi, det gör all mat mer "Japansk" i smaken.

Sedan; du har ju glömt den viktigaste ingrediensen, den som gör soboro till soboro, färsk ingefära!

Till Celina:
Hej!
Denna maträtt brukar kallas "soboro-don" vilket betyder "soboro-skål" ungefär. Denna betydelse är viktig att förstå om man vill lära sig mer om Japansk mat.

En don är just en sådan skål som på bilden, den är alltid fylld med vitt ris. Sedan lägger man på "okazu" (hastigt översatt till: "det man har ris till").
Ordet soboro gohan ger också ledtrådar till vad det är för slags rätt, då ordet gohan (måltid) också betyder "tillagat ris".

Lycka till med matlagningen! Nu blev jag sugen på soboro-don, så drar mig kvickt iväg till köket, väl mött!

ps. prova på fler maträtter med liknande stil om ni får chansen som t.ex. oyako-don, eller katsu-don. ds

Celina sa...

Tack för alla upplysningar...