04 september 2009

ぬた Nuta


Nuta är en sorts "side dish" som är blandad med sumiso eller karashi-sumiso. Oftast används kokt piplök eller salladslök och t.ex. bläckfisk, tonfisk, musslor eller wakame (alg).
i
Sumiso görs av su (risvinäger), miso och socker (eventuellt sake, mirin, ägggula). Karashi-sumiso görs av samma ingredienser men innehåller också karashi (senap). Såsen och ingredienserna blandas precis innan man serverar.

4 kommentarer:

Celina sa...

Hej.

Jag uppskattar såna här enkla men goda mat.
Om man skulle prova laga detta, är det ok med purjolök?
Och är det ok med vanligt senap från vanliga affärer, eller måste vara något speciellt från japanska affärer?

Tack på förhand för svaret.

Japanskmat sa...

Hej Celina,

Purjolök kan vara lite för tjock jämfört med piplök eller salladslök, men du kanske kan dela purjolöken på längden innan du kokar.

Jag använde inte japansk senap den här gången utan Maille Dijon honungssenap som man kan köpa i Sverige. Vanlig Dijonsenap passar kanske inte.

Jag har aldrig provat med svensk senap men det går säkert bra.

Anonym sa...

Fast svensk senap är oftast mycket sötare än annan senap. Tror rätten kommer smaka helt annorlunda då.

Japanskmat sa...

Tack för dina kommentarer. Honungssenap är också ganska söt. Jag har som sagt inte provat med svensk senap, men eftersom socker används till sumiso så tänkte jag att svensk senap kanske går bra. Jag skulle t.ex. personligen inte använda svensk senap (eller honungssenap) till karashi ae, som inte innehåller socker.