21 november 2006

柿 Kaki


Kakifrukter är en typisk höstfrukt. Kaki är sött och gott ”om” frukten är mogen. Om inte, blir det otroligt strävt i hela munnen! Kaki innehåller stora mängder garvsyra som ger sträv smak, men garvsyran bryts ned under mognaden. När man plockar kaki från kakiträd är det oftast strävt, men nästan aldrig på affären. Kakifrukten mognar först sent på hösten. Fåglar, speciellt kråkor, hackar och äter frukterna och många fullmogna kaki ramlar och ligger på gatorna. Det är som en kamp mot kråkorna. Det lever nämligen så mycket kråkor i Japan.
i
Vanligaste sättet att äta kaki är färskt, skalad och delad i klyftor. Torkad kaki är också vanligt. Det smakar lite som dadlar. Min mormor gör egna torkade kaki och de är sött och gott! Dessutom passar det bra till rött vin. När frukten är fullmogen är köttet genomskinligt och mjukt nästan som gelé. Min mamma älskar att äta sådana kaki med sked. Tyvärr har jag aldrig sett kaki i Sverige men liknande, sharonfrukter (se bilden), finns överallt. Sharonfrukter är kakifrukter som vidareförädlats i Israel. Dessa frukter saknar bitterämnen och kan ätas direkt efter skörd då de fortfarande är hårda. Både Kaki och Sharon är näringsrika. Prova gärna dessa höstfrukter!

Inga kommentarer: