21 november 2006

ほうじ茶 Hōjicha

Hōjicha är ett rostat te. För hōjicha används sent skördat te som kallas ”bancha” eller te som innehåller stjälkar och kallas ”kukicha”. (”Cha” betyder te på japanska och ”kuki” betyder stjälk). Hōjicha innehåller mindre koffein än andra sorter och är mer vardagligt te och serveras oftast efter mat. Hōjicha är billigare och anses ha lägre kvalitet än sencha, men hōjicha har sin egen aromatiska smak som man inte kan bara jämföra med. Bancha och kukicha är grönt te men hōjicha ljusbrunt eller mörkbrunt precis som svart te. Färgen och smaken påverkas väldigt mycket av hur teet rostas. Till sencha, används 70 gradigt vatten men till hōjicha används hett kokt vatten.


Nyligen provade jag 4 olika hōjicha och alla 4 hade olika färg och smak. En var med både stjälkar och teblad och med stark aromatisk smak, en annan var enbart teblad som rostats i mörkbrun färg och en var enbart stjälkar och där färgen var ljusbrun och smakade nästan som Darjeeling. Priserna är också varierande. Min favorit hōjicha är nog den som gjorts enbart av stjälkar och heter Kagaboucha (kommer från staden Kaga). Det är gott både kallt och varmt. När det blir mörkt och kallt ute, tycker jag att det är så mysigt att ägna tid hemma för att dricka hōjicha och läsa böcker…

Inga kommentarer: