Korokke är en friterad rätt och namnet kommer från franska croquette. Det finns korokke som görs av mosad kokt potatis med eller utan kött, av béchamelsås med oftast räka eller krabba, och av en annan sorts grönsaker t.ex. majs och pumpa. Béchamelsåsbaserad korokke kallas "cream korokke".
Korokke är populär husmanskost i Japan men den är också yoshoku. Man kan laga korokke hemma men man kan äta det på restauranger, köpa det på livsmedelsbutiker, i slaktarbutiker, eller convenience stores som Seven Eleven. Det finns även "korokke pan" eller "korokke sand". Korokke pan är korokke och tunt skuret vitkål med sås i bröd som ser ut som korvbröd. Korokke sand är korokkesmörgås i vita toastbröd.
Man formar först korokke ovalt eller ca 3 cm i diameter 6 cm lång, sedan pudrar man med lite mjöl, doppar i ägg och pudrar med panko (som ströbröd). Sedan friterar man korokke i matolja eller ister. Här visar hur man gör både potatisbaserad och béchamelsåsbaserad korokke.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar