30 juni 2009

冷やし中華 Hiyashi Chuuka


Det är varmt och härligt ute! När det är riktigt varmt är man sugen på att äta något lätt, kallt, läskande, eller kryddstark mat. Kylda somen med olika örter t.ex. ingefära, myoga eller shiso är väldigt gott på sommaren. Hiyashi chuka (bilden ovan) är ingen kryddstark mat men en populär maträtt under sommaren i Japan. Hiyashi chuka är en sorts nudelsallad som ramenrestauranger i Japan serverar enbart under sommaren.
.
Hiyashi chuka görs med chukamen (ramen-nudlar) och serveras med pålägg som skinka eller char siu, tomat, gurka och kinshitamago (den här gången använde jag dock äggröra istället för kinshitamago). Påläggen brukar vara färgglada och kalla ingredienser och sursås lockar aptiten. Såsen görs vanligen av sojasås, risvinäger, vatten, socker, sesamolja och sesamfrön men jag brukar också blanda i ganska mycket riven ingefära. Ibland använder jag somen i stället för ramen-nudlar vilket blir lite annorlunda men gott!

Inga kommentarer: