10 juni 2009

うどん Udon

Udon är vita och tjocka nudlar som görs av vetemjöl, salt och vatten. Det finns torkade, kokta, och färska udon att köpa och man kan också göra det själv.
s
Det finns restauranger som serverar enbart rätter med udon eller enbart med udon eller soba. Udon äts både kallt och varmt. När man äter udon kallt doppas udon i mentsuyu sås. När udon äts varmt serveras det oftast i varm soppa. Det finns också stekta udon som kallas yakiudon, och nabeyaki udon, som serveras i en liten lergryta.
l
Det finns många olika varma udonrätter. "Kake udon" är udon i varm soppa (mentsuyu) med salladslök. "Tsukimi udon" är kake udon och ett ägg som ser ut som en måne. "Kitsune (betyder räv) udon" är kake udon och sjuden aburaage. "Curry udon" är udon i curry soppa o.s.v. Här visas hur man lagar olika udonrätter.

Färdig mentsuyu (oftast i flaska) finns att köpa men man kan göra det själv om man har dashi, mirin och sojasås. "Men" betyder i det här sammanhanget nudel och "mentsuyu" används till soba, somen, hiyamugi och tempura m.m.

Det är bäst att sörpla (!) när man äter udon precis som när man äter soba och ramen. Annars låter det som att det inte är så gott.

Inga kommentarer: