16 november 2007

油揚げ Abura-age


Aburaage är friterad tunnskivad tofu. Det kan också kallas enbart age. Ordet age kommer från verbet "ageru" som betyder fritera.

Aburaage suger lätt upp smak och ger mustig smak så det är väldigt användbart. Det äts alltså på många olika sätt t.ex. som inarizushi, med Udon (nudlar), i soppa, till ris. Eftersom aburaage är som en ficka och tom inuti, kan man stoppa i olika saker.



Bild ovan: strimlade aburaage som användes till ris.


Till miso soppa skar jag aburaage i triangel.

4 kommentarer:

Zwampen sa...

Härlig sida med härlig mat !
Skriv lite oftare bara.

Japanskmat sa...

Tack! Jag skall forsoka.

Anonym sa...

Vad är egentligen skillnaden på aburaage och agedoufu? Båda är ju friterad tofu, men tydligen annorlunda...

Japanskmat sa...

Hej,

Aburaage är väldigt tunn och det känns inte precis som att man äter tofu. Agedoufu är däremot ganska stor och man förstår att man äter tofu som är friterad. Apropå friterad tofu finns det något som kallas "atsuage" också.