24 oktober 2007

南瓜 Kabocha


Kabocha är pumpa på japanska. I många länder säljs pumpor när Halloween närmar sig men i Japan är pumpa mycket populärt och säljs och äts året runt. Pumpan odlas på sommaren. Det äts dock av gammal hävd säskilt vid vintersolståndet för att undvika förkylning. Pumpa är näringsrikt så det kanske är rätt.Det finns bakelser eller desserter med pumpa men det äts oftast i Japan som en maträtt t.ex. tempura och sjuden pumpa (bild ovan).Den pumpa som säljs mest i Japan har mörkgrönt skal och mörkgult kött inuti. Den så kallade ”japansk pumpa” har djupa spår i skalet och ”västerländsk pumpa” slätare.


Eftersom jag älskar pumpa odlade jag det själv det här året. Det växte kraftigt men vad jag kunde skörda var bara några små frukter som är mindre än 10 cm i diameter. De var ändå ätbara så jag njöt av smaken. Sedan på ICA hittade jag en stor mörkgrön pumpa. Smaken påminde mycket om pumporna som jag åt i Japan. Så jag var jätteglad!

4 kommentarer:

Johannanyquist@hotmail.com sa...

guuud, hur kom du till japan? Jag vill verkligen studera den japanska matkulturen, kan du ge mig tips, kanske recept? :), tack :D

Japanskmat sa...

Jag har länkat några användbara HP där kan du läsa matkulturen. Det finns även recept!

syster yster sa...

vet du om alla pumpor är ätbara sonen odlade här och de blev gröngula.

Japanskmat sa...

Jag vågar inte säga att alla pumpor är ätbara men hoppas att pumpan som din son odlade är ätbar.