Hoshigaki är torkade kaki. Kaki säljs i Sverige som sharon frukt.
För hoshigaki används en sorts kaki som är sträv och innehåller tannin. Denna sorts kaki kallas sibugaki. Genom att torka shibugaki blir det mycket sött och man känner ingen strävhet. Frukterna skalas och torkas hängande under flera veckor tills det bildas vita sockerprickar på ytan.
Det finns en annan sorts torkade kaki som kallas ”anpogaki”. Anpogaki är mjukare och saftigare. Det bildas inte vita prickar som på hoshigaki och anpogakis färg är orange, medan hoshigaki kan vara brunaktig.
Här visas hängande kaki under torkningen och denna sida visar hur man gör.
För hoshigaki används en sorts kaki som är sträv och innehåller tannin. Denna sorts kaki kallas sibugaki. Genom att torka shibugaki blir det mycket sött och man känner ingen strävhet. Frukterna skalas och torkas hängande under flera veckor tills det bildas vita sockerprickar på ytan.
Det finns en annan sorts torkade kaki som kallas ”anpogaki”. Anpogaki är mjukare och saftigare. Det bildas inte vita prickar som på hoshigaki och anpogakis färg är orange, medan hoshigaki kan vara brunaktig.
Här visas hängande kaki under torkningen och denna sida visar hur man gör.
4 kommentarer:
Jag älskar "kaki" .
Här i sverige , har jag inte sett stora sharon frukter.
I mitt hemland, har min farmor 2 "kaki" träd med stora fruket. Varie kanke 200-150 gr. Vi äter de när dem är mogna, de är så "juicy". Om de finns kvar, då torkar min farmor de, och vi äter på vinter och vår.
Vad roligt att det finns liknande matkultur i ditt hemland!
Japanskmat - nej , de är inte liknande tvärtom. Men vi har flera samma sorts av träd.
Ok, jag förstår men jag tyckte att det var roligt att ni också äter torkade kaki.
Skicka en kommentar