07 mars 2009

ちらし寿司 Chirashizushi

s
Chirashizushi är en sorts sushi. Det finns i stort sett två olika chirashizushi. Den ena är sashimi på sushiris i en skål och det serveras oftast på sushirestauranger. Den andra är sushiris med grönsaker, som t.ex. hoshi shiitake, morot, renkon (lotusrot), takenoko (bambuskott), kanpyo, och dekorerat med nori, rom, sockerärtor, inlagd ingefära, ägg, shiso, sakura denbu, grillad ål eller räkor m.m.
s

Den andra typen av chirashizushi kan också kallas Gomokuzushi, Gomokuchirasi eller Barazushi. Jag tänkte skriva lite mer om denna sort chirashizusi. Den görs oftast hemma vid Hinamatsuri den tredje mars eller något annat speciellt tillfälle. Vilka ingredienser man använder är upp till var och en. Man kan även köpa färdiga grönsaker som bara blandas i ris.Jag använde hoshi shiitake, morot och bambu till riset. Grönsakerna sjuds med ca 2 msk soja, 2 msk mirin och 2 msk socker tillsammans med det vatten som tidigare använts för att blöta hoshi shiitake (tills det att vätskan försvann). Man kan koka grönsakerna tillsammans med ris också.Sedan blandas sushivinäger (risvinäger och socker och salt) i riset, samt grönsaker.


Slutligen dekorerar man riset med vad man vill. Bilden ovan visar finskuren nori, finskuret ägg och lätt kokta sockerärtor. Jag använde den här gången dessutom regnbågsrom och inlagd ingefära, även om lotusrot och räkor skulle ha varit mycket finare... Vid senare tillfälle kommer jag att skriva mer om finskuret ägg, kinshitamago.

Inga kommentarer: