26 november 2006

蕎麦 Soba


Soba är en sorts japanska nudlar. Ordet soba betyder också bovete. Om man bara säger soba, menar man oftast nudlar som gjorts av bovete. Nudlarna har ljus, gråbrun färg. Man äter dem både kallt med ”tsuyu” (sås) och varmt i soppa. Soba serveras vid allt från billiga stånd där man äter nudlar stående, till exklusiva restauranger som serverar sake och andra rätter. Soba finns i olika kombinationer, t.ex. nudlar enbart med sås och soppa, med purjolök, wasabi, chilipeppar, ägg, tenpura (friterad grönsaker och räkor etc.) anka, sill etc.

Bild höger: soba med japansk jams, Yamaimo soba, mitten: Izumo soba som jag brukar äta hemma hos min mormor, vänster: bovetemjöl


Sobacha är te som görs av rostade bovetekärnor och det är ett av mina favorit teer. Det finns även godis som görs av bovete och skalet från soba, sobagara, används bl.a. som fyllning i huvudkuddar. Jag använde bovetefylld huvudkudde när jag var liten. Det var lagom hårt och bekvämt.

2 kommentarer:

Andy sa...

Hi from South Africa

Sofie sa...

Hej!
Vet du var man kan få tag i Sobacha te i Sverige?

Svar kan skickas till nomansgirl@hotmail.com