Oyakodon är en populär donburi -rätt. Oyako betyder förälder och barn. Eftersom det görs av kyckling (föräldern) och ägg (barnet), kallas det så. Oyakodon kan man äta på de flesta soba- restauranger.
Det finns en liten särskild kastrull som kallas "donnabe" (nabe betyder kastrull) eller "donburinabe" för att tillaga portionsvis. Man häller dashi (buljong) i en kastrull och sendan lägger man i skivad gullök och kyckling. När allt sjudits häller man i ägg. Godast är att hälla äggen i två omgånger för att andra omgångens ägg skall bli löst. Man lägger oftast mitsuba ovanpå oyakodon. Det är svårt att få tag på mitsuba här i Sverige, men den är mycket aromatisk och god. (Bilden ovan är inte med mitsuba, utan gräslök)
2 kommentarer:
Hej!!
Jag fullkommligt älskar Oyakodon efter att ha bott i Asien. Du verkar ha full koll på detta med annorlunda japansk mat. Visst undrar man varför all japansk mat i sverige är densamme överallt? Har du någon koll på vart man kan få tag på denna rätt i vårt avlånga land?
Mvh
Sara
sara_lofman@hotmail.com
Hej Sara!
Ursäkta att jag inte har svarat tidigare men jag upptäckte inte kommentaren förrän idag. Tyvärr känner jag inte till någon restaurang i Sverige som serverar Oyakodon!
Mvh
Skicka en kommentar