04 oktober 2009

おはぎ Ohagi


Ohagi är en maträtt som görs av mochigome (klibbigt ris) och rundkornigt ris och azuki bönor. Ohagi äts oftast vid higan. Det kallas normalt "ohagi" vid higan på hösten och "botamochi" på våren. Namnet ohagi kommer från en blomma som heter hagi och botamochi från botan (pion).



Bilderna visar ohagi som är täckt med azuki bönpasta, an, men det finns ohagi med svart sesam och kinako (sojamjöl) i stället för an. Jag har hittat hur man gör ohagi på Youtube.

11 kommentarer:

EnKoppZen sa...

Hej.
Ja, det här verkar ovanligt verkligen. Jag måste fråga igen. Jag kommer nog i för sig göra det rätt ofta, då jag är intresserad av japanska kultur och vill lära mig mycket om den.

Är det här maträtt sött?
Varför kallas det på olika sätt på våren respektiv på hösten?

Tack...

Japanskmat sa...

Hej Celina,
Du får gärna fråga och jag svarar gärna, om jag kan.

Ohagi är söt. Den kallas hagi på hösten eftersom hagi blommar på hösten, och botan på våren eftersom botan (pioner) blommar på våren.

Amanda sa...

Hej! Hittade precis hit! Underbar blogg! Bodde några år i Japan som tonåring med mina föräldrar och saknar verkligen maten, och snacksen, och teerna och... ja allt!

EnKoppZen sa...

Hej.
Tack för svaret.
Vad fin tanke bakom olika namnen på vår och höst.
Jag tänkte prova detta och lovar återkomma med resultatet. En sak jag tänkte fråga då, är det någon särskilt te eller dryck man dricker till det i Japan?

Japanskmat sa...

Hej Amanda, tack för besöket och din kommentar. Roligt att höra att du tyckte om maten och allt.

Japanskmat sa...

Hej Celina, man dricker nog ofta te, t.ex. hojicha. http://japanskmat.blogspot.com/2006/11/hjicha.html

EnKoppZen sa...

Hej.
Tänkte bara återkomma med resultatet på mitt försök på Ohagi.
Jag har aldrig ätit Ohagi förut, men det verkar som jag har lyckats.
De var väldigt goda! Tack för tipset! Kommer nog göra det då och då framöver.

Mer på : http://enkoppzen.blogspot.com/2009/10/japanska-ohagi-och-te-pa-chinese-dubble.html

Japanskmat sa...

Hej Celina,

Vad kul att du har provat och att du tyckte att det var gott. Du behöver inte dricka hojicha, kukicha passar också jättebra!

EnKoppZen sa...

Hej.
Måste fråga en sak till, så jag kommer att förstå saker precis som japaner gör... :)

Ohagi är väldigt gott, som samtidigt kan bara mätande. I såna fall brukar jag servera kakor i halvor, så äter folk mera när kakorna inte ser så mätande ut redan i början. Dessutom tycker jag Ohagi väldigt vackra i in sidan.

Är det ok att göra detta? eller är det absolutely nej i japan?

Tack för svaret igen.

Japanskmat sa...

Hej Celina,

Jag tycker inte att det är absolut Nej men det är vanligare att servera en hel ohagi än halvan.
Du kanske kan göra lite mindre nästa gång.

EnKoppZen sa...

Tack för svaret. Det är viktigt, jag vill förstå och kunna öva japanska kultur/traditioner precis som japaner gör.