23 september 2009

ひじき Hijiki


Hijiki är en sorts alg som normalt säljs torkad. Hijiki i sig är tydligen 50-100 cm lång och från huvudsjälk kommer blad och kvist, men hijiki som man ser på affärer är oftast kort, svart och torkad. För att tillaga hijiki läggs den först i vatten, därefter fräsar man med olja tillsammans med t.ex. aburaage och morot och häller på dashi och sjuder. Här visas hur man gör.
i

Hijiki innehåller mycket kalcium, fibrer och järn och är i sig nyttigt. Tyvärr verkar testresultat ha visat på ökade oorganiska arsenikhalter i hijiki, som är betydligt högre än i andra typer av alger. Vissa statliga livsmedelsmyndigheter har därför avrått konsumenter från stor konsumtion av hijiki. Det sägs dock också att om man inte äter hijiki varje dag så är det inte farligt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hm, kan äta hur mkt som helst av det på morgonen. Det och tamagoyaki är favoriter på det japanska frukostbordet.

Japanskmat sa...

Ja, det är lyxigt att kunna äta hijiki och tamagoyaki till frukost.

En Kopp Zen sa...

Vad gott! Jag tycker om alger alltid. Är de goda till soppa också?

Japanskmat sa...

Hej Celina,

Jag brukar inte använda hijiki till soppa, men vissa gör det tydligen. Däremot är wakame vanligt att ätas som miso soppa.