09 april 2007

鰹節 Katsuobushi


Katsuobushi är torkad och rökt bonitfisksflingor. Katsuobushi är den viktigaste ingrediensen i dashibuljong.


Det finns olika sorters katsuobushi och bilden visar så kallad "Hana Katsuo" vars flingor är stora och som används till dashi. Mindre stora flingor används som garnering till tofu, ohitashi (kokta grönsaker), grillad aubergin m.m. eller som fyllning i onigiri (risbollar).

2 kommentarer:

Joakim sa...

Vet du om det finns någon typ av flakes att köpa i sverige? JFK Food i Stockholm har haft någon slags dashi-pellets, men jag gillade inte smaken. Kändes processat.
Det hade varit kul att få testa den äkta varan.

Japanskmat sa...

Har du frågat Japanska Torget på Tegnergatan i Stockholm? www.japanskatorget.com
Det står "itokezuri" på deras hemsida under rubriken matprodukter. Jag har inte sett det själv men det är förmodligen små flingor som man äter tillsammans med t.ex. grönsaker eller tofu. Så det kanske inte passar om du vill använda det för att göra buljong. Men det är bäst att fråga dem.

Mvh
Japanskmat