24 juli 2008

蛸 Tako


Tako är bläckfisk som har åtta armar (octopus på engelska). Det finns också tioarmad bläckfisk, som heter Ika på japanska (squid på engelska).
k
Tako äts på mycket varierande sätt i Japan, sashimi, sushi, friterat, sjuden, takoyaki m.m. Men jag gjorde sunomono som visas ovan och vilket är ett ganska vanligt sätt att äta tako på.



Jag hittade tako i en fiskdisk och trodde att den inte var så stor men den vägde över 1kg. I Japan brukar det säljas kokt tako och man kan köpa en hel men oftast bara armarna. Beroende på hur man kokar tako blir det segt eller mjukt. Så det är mycket viktigt hur man kokar. Vad jag köpte igår var rå tako vilket var första gången för mig. Ni får gissa om jag åt jätteseg tako eller inte...

4 kommentarer:

Epex sa...

Väldigt trevlig blog.
Jag har fast din feed ett tag och jag tänkte bara säga, fortsätt med det du gör.
:D

Japanskmat sa...

Tack så mycket!

Anonym sa...

Jag älskar det japanska köket - bläckfisk har jag dock aldrig lyckats ta till mig. ;) Tuggorna bara växer i munnen.

Japanskmat sa...

Det finns många olika sätt att äta bläckfisk. Hoppas att du hittar någon rätt som du tycker om.