05 november 2008

納豆 Natto


Natto är en traditionell matvara och den tillverkas genom att jäsa ångade/kokade sojabönor. På traditionellt sätt görs natto genom att lagra kokta sojabönor i rishalm, som naturligt innehåller Bacillus subtilis natto. Dagens nattō brukar tillverkas och säljas i små behållare. Det finns många sojaprodukter i Japan. Jästa sojabönor, som miso och sojasås, är viktiga ingredienser för matlagning. Jag har inte hört om någon som inte tycker om tofu, miso eller sojasås, men natto... ja.Natto är klibbig, har speciell stark lukt och smak. Natto är vardagsmat och äts oftast med ris. Det är inte som surströmming som bara äts en gång om året, utan det är som ost som luktar starkt. Även om ni älskar den mesta japanska maten, kan det vara svårt för er att äta natto. Men det är ingen fara eftersom det finns även japaner som inte tycker om natto.


Natto äts vanligtvis med tsuyu och senap som finns i paketet på bilden, eller sojasås, nori, ägg, purjolök etc. Ju mer man blandar natto desto mer blir natto klibbigare och man säger att det blir godare.

Det sägs ofta i Japan att nattō är bra för hälsan, och detta får stöd i medicinsk forskning. Det sägs att natto minskar risken för blodproppsbildning och nattō även innehåller stora mängder av vitamin K2 som förstärker ben. Jag har även hittat en länk som visar nattos historia.
i
OBS! Natto ska inte förväxlas med Amanatto.

7 kommentarer:

Martina sa...

Vet du om det går att få tag på natto i sverige? Isåfall vart?

Japanskmat sa...

Hej Martina,

Man kan köpa fryst natto på affärer som säljer japanska livsmedel t.ex. på Tegnergatan i Stockholm.

Eva Jonasson sa...

Har läst om natto igen och dess innehåll av K2. Skall testa om jag gillar det. Tack för infon på bloggen.

Japanskmat sa...

Hej Eva,

Tack för din kommentar!
Det vore roligt om du gillar natto. Rapportera gärna vad du tyckte.

Hälsosnoken sa...

Hänvisa till Rotterdamstudien, natto är rikt på K2 som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, stärker skelettet och inte minst minskar risken för benskörhet. Mer natto, mindre mjölk som inte verkar hjälpa värst mycket :)

Japanskmat sa...

Hej Hälsosnoken,

Intressant!
Tack för din kommentar!

Johan sa...

Jag har letat som en galning efter natto i många år utan resultat. Måste väll kunna gå att beställa någonstans ifrån? Nån som vet nån sidan man kan beställa ifrån? Bor själv i Västerås så enklast vore ju va om man kunde beställa.
/Johan